Title

  • 2015-05-15
    POLONISTIKOS DIENOS 2015

    2015 m. gegužės 18-21 dienomis Vilniaus universiteto Filologijos fakultete jau 13 kartą įvyko tradicinės Polonistikos dienos. Renginių cikle aktyviai sudalyvavo studentai iš Lietuvos ir Lenkijos bei mokiniai iš Vilniaus rajono lenkiškų mokyklų.

    XIII Polonistikos dienųprograma prasidėjo nuo tarptautinės studentų konferencijos, kurios metu pranešimus skaitė tiek Vilniaus universiteto, tiek Lenkijos aukštųjų mokyklų – Varšuvos,  Kelcų ir Vroclavo universitetų – studentai. Didžiulio klausytojų susidomėjimo sulaukė įdomūs pranešimai skirtingomis kalbotyros ir literatūros temomis: apie tarminę leksiką internete ir Kelcų grafičių kalba, apie įžymaus karo korespondento Waldemaro Milewicziaus nuopelnus bei Anos Achmatovos poezijos vertimus į lenkų kalbą ir kt.

     Po konferencijosišaušo metas lenkų kinui – svečių ir dalyvių laukė filmo „Ida“ (rež. P. Pawlikowski), 2014 m. gavusio „Oskarą“ geriausio užsienio filmo kategorijoje, peržiūra. Małgorzata Jagodzińska, Vroclavo universiteto studentė, atvykusi pagal Erasmus mainų programą, pristatė trumpą šio filmo analizę.

    Kitą dieną svečiai ir dalyviai vyko į edukacinę kelionę į Šalčininkų kraštą. Pirmiausia aplankėmė Jašiūnus ir juose esantį Radvilų dvarą, kuris vėliau priklausė Balinskiams. Kazimiero Karpičiaus, Jašiūnų M. Balinskio gimnazijos direktoriaus ir mūsų kelionės vadovo, dėka išgirdome šio miestelio ir su juo susijusių žmonių istoriją. Taip pat aplankėme 1830 m. įkurtas nedideles kapines, kuriose palaidotas Vilniaus universiteto rektorius (1807-1815) prof.  Jonas Sniadeckis. Tolesnis mūsų kelionės maršrutas vedė Merkinės, kurioje 1769-1794 m. kunigo Povilo Ksavero Bžostovskio buvo įkurta garsi Paulavos respublika, link. Šios vietovės istoriją mums atskleidė Turgelių P. K. Bžostovskio gimnazijos direktorė ir mokyklos kraštotyros muziejaus įkūrėja Liucija Jurgielevič. Galiausiai mūsų edukacinė kelionė baigėsi Tabariškėse, kur apsilankėme įžymios liaudies menininkės Annos Krepsztul muziejuje.

    Gegužės 21 d. VU Filologijos fakultete įvyko paskutinis Polonistikos dienų programos renginys – iškilmingas  konkurso „Vilniaus Alma Matter: istorija ir dabartis“ rezultatų paskelbimas. Konkurse, skirtame 8-12 klasių mokiniams, aktyviai sudalyvavo Vilniaus rajono moksleiviai. Tiek nugalėtojai, tiek kiti konkurso dalyviai jautėsi ypatingai, nes po apdovanojimų jiems buvo surengta ekskursija po mūsų universitetą, kuris garsėja kaip vienas iš seniausių ir gražiausių Europoje. Apsilankymas Filologijos fakultete leido mokiniams pabendrauti su Polonistikos centro studentais ir dėstytojais, pajusti Vilniaus universiteto išskirtinę aurą bei pasigrožėti iš Šv. Jonų bažnyčios varpinės atsiveriančiais Senamiesčio vaizdais. Svečiai ir šeimininkai galėjo kartu pasidžiaugti gausiais ir įdomiais renginiais, aptarti, kas pavyko geriausiai, kas labiausiai įstrigo į atmintį.

    PROGRAMA

    2015.05.18

    11.00-13.00  Tarptautinė studentų mokslinė konferencija (K.Donelaičio aud.)

    Dalyvauja:

    • Izabela Chorościn (VU, BA, I k.), Polonistyka w powojennych dziejach Uniwersytetu Wileńskiego;
    • Maria Anufryieva (Varšuvos universitetas, MA, I k.), Współczesna sytuacja socjolingwistyczna Polaków na Białorusi;
    • Katarzyna Ostrowska (Kelcų universitetas, BA, III k.), Internetowe „życie” gwar ludowych na przykładzie wypowiedzi użytkowników forum.mlingua.pl;
    • Agnieszka Stępień (Kelcų universitetas, BA, III k.), Tematyka kieleckiego graffiti;
    • Agnieszka Mikos (Kelcų universitetas, BA, III k.), Specyfika komercyjnego radia RMF XXX;
    • Patrycja Pawlikowska (Kelcų universitetas, BA, III k.), Wybitny korespondent wojenny – Waldemar Milewicz;
    • Karolina Bugajska (Kelcų universitetas, MA, I k.),Analiza przekładów wierszy Anny Achmatowej na język polski;
    • Anna Plech (Kelcų universitetas, MA, I k.), Klasyfikacja frazeologizmów rosyjskich i polskich (na materiale frazeologizmów z czasownikiem ruchu);
    • Honorata Kołodzińska (VU, BA, II k.), Wilno i Litwa w twórczości Juliusza Słowackiego.

    14.00-16.00  Lenkijos režisieriaus P. Pawlikowskio filmo „Ida“, 2014 m. gavusio „Oskarą“ geriausio užsienio filmo kategorijoje, pristatymas ir peržiūra (K.Donelaičio aud.).

    2015.05.19

    9.00-18.30    Edukacinė išvyka į Šalčininkų kraštą.

    2015.05.21

    12.00-14.00  Konkurso mokiniams „Vilniaus Alma Mater: istorija ir dabartis“  rezultatų paskelbimas

    Kontaktai pasiteiravimui:

    Polonistikos centras, tel. 268 72 37, e-mail: polkatedra@flf.vu.lt